Σε έξαρση οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Σύμφωνα με έκθεση ασφάλειας της Symantec, oι επιθέσεις με malware που κλειδώνουν τους υπολογιστές των θυμάτων, κρυπτογραφούν αρχεία και δεδομένα και τους αναγκάζουν να καταβάλουν χρηματικό ποσό για να επανακτήσουν την πρόσβαση, αυξήθηκαν κατά 500% κατά τη διάρκεια του 2013.

Η μελέτη της Symantec αποκαλύπτει επίσης ότι οι στοχευμένες εκστρατείες με σκοπό την κυβερνοκατασκοπεία ή το κυβερνοέγκλημα «εκτοξεύτηκαν» το περασμένο έτος, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 91 τοις εκατό σε σχέση με το 2012.

Οι στοχευμένες επιθέσεις διήρκεσαν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με το 2012 – πράγμα που αποδεικνύει ότι οι αποκαλούμενες APT επιθέσεις γίνονται όλο και πιο επίμονες.

Επιπλέον, τα άτομα που εργάζονται στον τομέα των δημόσιων σχέσεων και οι προσωπικοί βοηθοί – γραμματείς ήταν τα δύο πιο στοχευμένα επαγγέλματα.

Το ποσοστό των παραβιάσεων δεδομένων αυξήθηκε κατά 62 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2012, εκθέτοντας τα στοιχεία 552 εκατομμυρίων ταυτοτήτων.

Τέλος, κάθε μια από τις οκτώ κορυφαίες παραβιάσεις δεδομένων που πραγματοποιήθηκαν το 2013 είχαν ως αποτέλεσμα την διαρροή δεκάδων εκατομμυρίων εγγραφών δεδομένων.