krav maga: Αυτοάμυνα και έξυπνα χτυπήματα

Το krav maga επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αυτοάμυνα καθώς και την προστασία άλλων, προσφέροντας στον ασκούμενο μοναδικές και πολύ εξελιγμένες μεθόδους και τακτικές μάχης.

 Με 5 χρόνια προϋπηρεσία ως εκπαιδευτής, αλλά και τα τελευταία 3 περίπου χρόνια με την δική του σχολή εκμάθησης του krav maga, στην οδό Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια, o Κώστας μίλησε στο DIGITAL01.GR για την τεχνική αυτοάμυνας, αμέσως μετά το τέλος της απογευματινής εκπαίδευσης.


Πες μας τι είναι το krav maga, για όσους δεν το γνωρίζουν.

Είναι σύστημα αυτοάμυνας δρόμου, η σχολή μας ανήκει στην ΙKMF, την παγκόσμια ομοσπονδία και μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως βάρους, ηλικίας, από την παιδική ηλικία μέχρι ενήλικες. Για τις γυναίκες είναι πολύ χρήσιμο για την αυτοάμυνά τους, ότι περιστατικό μπορεί να σου συμβεί στο δρόμο, σου δίνει μια λύση τεκμηριωμένη την οποία μπορείς να εκφράσεις εύκολα. Είναι εντελώς πρακτικό ας πούμε και όχι δύσκολο. Στα μαθήματα αυτοάμυνας υπάρχουν για μάχες σώμα με σώμα, ένοπλες επιθέσεις όπως με μαχαίρια, ρόπαλα και πιστόλια και όσο ανεβαίνεις επίπεδο μαθαίνεις μέχρι και πολυόπλα όπως για παράδειγμα τα τουφέκια.

Απαιτείται κάποιος που θα θελήσει να μάθει να έχει κάποιες γνώσεις αυτοάμυνας;

Όχι, το καλύτερο είναι να μην έχει γνώσεις γιατί θα δυσκολευτεί να μπει σε έναν άλλο ρυθμό.
Τα νέα παιδιά που έχουμε τα μαθαίνουμε πως να συμπεριφερθούν σε κάποιες καταστάσεις στο σχολείο τους και όχι πως να χτυπάνε αλλά το ”πακέτο συμπεριφοράς΄” που πρέπει να έχει το παιδί. Ειδικά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιο συμβάν στο δρόμο.

Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να έχει μια θεωρητική γνώση και κατάρτιση;

Περίπου σε διάστημα 6 μηνών κάποιος έχει μια γενική γνώση σε ότι αφορά τις σχετικές δρόμου, δηλαδή έχει πάρει μια γεύση και μπορεί να σκεφτεί λίγο πιο ανοιχτά σε πιθανές συνθήκες που προκύψουν.

Υπάρχουν χτυπήματα που μπορούν να λειτουργήσουν και να εξουδετερώσουν μια επίθεση;

Tα χτυπήματα που εμείς επιλέγουμε και στα οποία δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση καθώς είναι λειτουργικά είναι στα μάτια, την μύτη και τα γεννητικά όργανα, πράγματα εύκολα και πρακτικά ώστε οποιοσδήποτε μπορεί να επιφέρει μια βλάβη στον αντίπαλό του, από ένα παιδί έως μια γυναίκα. Όποιος προπονείται καλά, καταφέρνει πολύ περισσότερα. Το krav maga, το λέμε ότι είναι και θέμα εξυπνάδας, δεν καλλιεργεί μόνο το σώμα σου αλλά πιο πολύ το μυαλό σου, δηλαδή τα πάντα είναι θέμα εξυπνάδας από εκεί και πέρα, αυτό είναι και το καλό με το krav, ότι μαθαίνεις να φέρεσαι έξυπνα. Εύκολες λύσεις σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και χωρίς φυσική κατάσταση.

Για σεμινάρια που γίνονται να μας μιλήσεις

Πραγματοποιούνται στο ΟΑΚΑ και έρχονται από το Ισραήλ οι καθηγητές του krav maga, κάθε μήνα υπάρχουν σεμινάρια. Τα παιδιά κάθε 6 μήνες δίνουν εξετάσεις για βαθμούς και για να ανεβαίνουν σιγά-σιγά επίπεδο.

 

Το μέγιστο επίπεδο που μπορεί να φτάσει κάποιος;

Μπορεί μέχρι και master μπορεί να φτάσει αλλά δεν υπάρχουν πολλοί, ένας είναι παγκοσμίως, αλλά γιατί όχι και κάποιος άλλος. Απαιτείται πολύ μεγάλη γνώση για να μάθει πράγματα, αυτό που έχει να μελετήσει ετησίως είναι πολύ μεγάλη ύλη ώστε να μπορεί σιγά-σιγά να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις ρεαλιστικές συνθήκες του δρόμου και με την πάροδο του χρόνου να βελτιώνεται.

 

Ένα δικό σου μήνυμα για το krav maga ;

Θεωρώ πως είναι προς όλους, δεν υπάρχει διαχωρισμός φύλου, ηλικίας ή οτιδήποτε, είναι προσβάσιμο σε όλους, πρέπει να το κάνουν όλοι για την αυτοάμυνά τους και κάνει καλό και στην υγεία !