» Η ελληνική τέχνη είναι συμβατική παντελώς, τοπία και περιστεράκια»

Καυστική με τα όσα βλέπει να διαδραματίζονται στον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα, εμφανίζεται η εικαστική καλλιτέχνης Vivien, μιλώντας στο digital01.gr, σχετικά με την ενασχόλησή της με την τέχνη, τα χρώματα αλλά και για την έλλειψη ιδεών και παιδείας.

 

Τι σου έδωσε το ερέθισμα για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι

Βασικά δεν θυμάμαι τον λόγο που ξεκίνησα καθώς ξεκίνησα από πολύ μικρή, από παιδάκι, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, νομίζω το αρχικό κίνητρο ήταν για να παίξω. Στην πορεία άλλαξε πολλές φορές, νομίζω σε γενικές γραμμές το κίνητρο για να ασχολούμαι με όλο αυτό είναι για να ισορροπώ γενικότερα.

 

Η πηγή έμπνευσης σου για την διαφορετικότητα των θεμάτων στα έργα σου;

Τα έργα μου ως επί το πλείστον είναι καταγραφή των συναισθημάτων μου, στιγμιαία σαν μια φωτογραφία. Χρησιμοποιώ μια παλέτα από συμβολισμούς που αφορούν εμένα και δεν θα ήθελα να τους εξηγήσω, έτσι προκύπτει η θεματολογία μου. Τα πράγματα που μου προκαλούν συναισθήματα πηγάζουν από βαθιά πολιτικο-κοινωνικά τα ερεθίσματά μου.
Όσον αφορά τα υλικά στη γλυπτική χρησιμοποιώ γύψο άμεσα που ρίχνω σε διάφορα υλικά, είτε μέταλλο, είτε ένα συνδυασμό από γύψο και ρυτίνες έχει σαν αποτέλεσμα πορσελάνη.
Στη ζωγραφική είναι τελείως mixed media, χρησιμοποιώ από ρεπουλίνες απλές, φύλλα χρυσού, λαδομπογιές, ακρυλικά, κολάζ.

Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην Ελλάδα και βλέπεις να αναπτύσσεται το εικαστικό κομμάτι;

Στην Ελλάδα συμβαίνουν πάρα πολλά όσον αφορά τα εικαστικά αλλά δεν θα ακούσεις και δεν θα μάθεις ποτέ γι`αυτά (γέλια), γνωρίζω προσωπικά πολλούς σημαντικούς εικαστικούς στην Ελλάδα οι οποίοι δεν έχουν καμία προβολή. Γίνονται πολύ σοβαρές δουλειές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που προβάλλεται, πραγματικά πολλοί καλοί καλλιτέχνες και δεν εμφανίζονται πουθενά, δεν σημαίνει πως όσοι προβάλλονται δεν είναι καλοί.
Ως επί το πλείστον η ελληνική τέχνη είναι συμβατική παντελώς, δηλαδή τοπία, περιστεράκια (γέλια).»

»Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα μέλλον σε αυτό τον χώρο» τονίζει η Viven καθώς »δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχει παιδεία σε σχέση με αυτό. Η τέχνη κατά την άποψή μου στην Ελλάδα προβάλλεται σαν ένα πράγμα που πρεπεί να αποδεχτούν όλοι οι Έλληνες πως δεν καταλαβαίνουν.
Θέλουν να αποδεχτούν ως τέχνη ότι τους προβάλλεται χωρίς να έχουν κάποια κρίση επάνω σε αυτό»

 

ένα δικό σου moto

Χαχαχαχα, πολύ δύσκολη ερώτηση και δεν με προειδοποίησες, λοιπόν καλή χρονιά και καλά κρασιά!

Τι σου την »σπάει» γύρω σου;

Η βλακεία η οποία διαχέεται παντού με κάθε τρόπο, πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται προς άπαντες, έχουμε φτάσει σε μια εξευτελιστική κατάσταση σε βαθμό που δεν ζούμε πια φυσιολογικά, δεν ζούμε σαν άνθρωποι. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε αφήνοντας πίσω την ίδια μας τη ζωή και είναι αποδεκτό κοινώς, σαν δεδομένο, δεν αμφισβητείται τίποτα.
Γενικώς αυτό που μου τη »σπάει» είναι το 99,99% του ανθρωπίνου είδους, (γέλια), μα πραγματικά !Δεν μπορώ, με τρελαίνει αυτό το πράγμα, εξοργίζομαι πάρα πολύ, είναι όλοι τους βλάκες με τόση κακία ο ένας προς τον άλλον»